Journal

The Athenian Connoisseur - Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Η “Στέγη” είναι ένας συναρπαστικός αντιδραστήρας όπου ο σύγχρονος πολιτισμός συναντά τις κοινωνικές ανησυχίες. Εκεί όπου οι πρωτοποριακοί Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες βρίσκουν τα μέσα να προβάλλουν τη δουλειά τους αλλά και πυροδοτούνται συζητήσεις για σύγχρονα ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα ή η δημόσια αισθητική. Ένα μέρος στο οποίο αμφισβητούνται με δημιουργικό τρόπο τα στερεότυπα και προωθούνται ιδέες για μια πιο ανοιχτή κοινωνία. Το κτίριο της Στέγης φιλοξενεί θεατρικές, χορευτικές, μουσικές, κινηματογραφικές, εικαστικές και ψηφιακές παραστάσεις, αλλά η δράση της βγαίνει και στην πόλη, έξω από τα όρια του κτηρίου στη Λεωφόρο Συγγρού: Τους τελευταίους μήνες η Στέγη συζητήθηκε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους εκτός καλλιτεχνικής ατζέντας, από το block party της στο δρόμο και τη συμμετοχή της στο Athens Pride, μέχρι τον φουτουριστικό Χριστουγεννιάτικο φωτισμό της Βασιλίσσης Σοφίας. 
 
Τί είναι όμως το Ίδρυμα Ωνάση; 
Φέροντας το όνομα του μυθικού εφοπλιστή, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 σύμφωνα με την επιθυμία του Αριστοτέλη Ωνάση στο όνομα του αδικοχαμένου γιού του, Αλέξανδρου Ωνάση ο οποίος είχε σκοτωθεί δύο χρόνια πριν σε ηλικία μόλις 25 ετών. Το Ίδρυμα δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, όπως την τέχνη, την παιδεία, το περιβάλλον, την υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη. Όλες οι δραστηριότητες του έχουν κοινό παρονομαστή τον Ελληνικό πολιτισμό και αποδέκτη την παγκόσμια κοινότητα των Ελλήνων. Μία από τις γνωστότερες πτυχές του κοινωνικού του έργου είναι οι υποτροφίες που χορηγεί σε Έλληνες για διδακτορικές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και σε αλλοδαπούς για μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα στην Ελλάδα. Στην υγεία, η εμβληματικότερη προσφορά του είναι το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Στον πολιτισμό, καλύπτει μια ευρεία γκάμα ευεργετημάτων, από την προστασία και διάδοση του Αρχείου Καβάφη, ως την κατασκευή της Ωνασείου Βιβλιοθήκης Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Τέλος, αναμένεται με προσδοκία η υλοποίηση του Rethink Athens, μιας μελέτης μέσω της οποίας θα αναπλαστεί σημαντικό κομμάτι του κέντρου της Αθήνας, με φυτεύσεις, στέγαστρα, οικολογικά μέσα μαζικής μετακίνησης κ.α. 
 
Η Στέγη θεμελιώθηκε το 2004, annus mirabilis για τη σύγχρονη Αθήνα, σε ιδιόκτητο οικόπεδο τριών στρεμμάτων, με την αποκλειστική χρηματοδότηση και επίβλεψη του Ιδρύματος Ωνάση. Έξι χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του 2010, το μεγαλόπνοο έργο “προσγειώθηκε” με κρότο στην Αθήνα που βυθίζονταν στην οικονομική κρίση. Το εντυπωσιακό κτήριο από μάρμαρο Θάσου που καλύπτει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και διαθέτει εσωτερικούς χώρους συνολικού εμβαδού 18.000 τ.μ. εγκαινιάστηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από την πρώτη στιγμή η “Στέγη” έδωσε το στίγμα της πρωτοπορίας της: Μέσα από έναν πλουραλισμό δράσεων θα αποτελούσε τα επόμενα χρόνια, ένα ανάχωμα πολιτισμού διεθνούς ακτινοβολίας, σε δύσκολα χρόνια όπου η κοινωνία και η οικονομία δοκιμάστηκαν σκληρά. 
 
Τα σχέδια έφεραν την υπογραφή του φημισμένου “Architecture Studio Paris” που έχει σχεδιάσει κορυφαία έργα διεθνώς όπως την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η πρόσοψη λειτούργησε από την πρώτη στιγμή σαν ένα σκηνικό που εναλλάσσεται, καθώς την ημέρα οι μαρμάρινες «περσίδες» ανακλούν το αττικό φως προκαλώντας την εντύπωση ενός ελαφρού κυματισμού, ενώ τη νύχτα –όταν οι λευκές λωρίδες φωτίζονται διαφορετικά– η εικόνα αντιστρέφεται, επιτρέποντας να εμφανιστεί το εσωτερικό του κτιρίου και να αποκαλυφθεί το θερμό κέλυφος που περιβάλλει τις αίθουσες των εκδηλώσεων. Το κτήριο περιλαμβάνει δύο βασικές αίθουσες: Την Κεντρική Σκηνή χωρητικότητας 880 ατόμων και την Μικρή Σκηνή που χωράει 220 θεατές. Και οι δύο αίθουσες φιλοξενούν μεγάλο εύρος εκδηλώσεων όπως παραστάσεις θεάτρου και χορού, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές (πολυμέσων, εικονικής πραγματικότητας), διαλέξεις και συνέδρια. 

Για το εσωτερικό των δύο αμφιθεάτρων στο ισόγειο του κτηρίου, πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή αρχιτεκτονική μελέτη. Τον θεατρολογικό φωτισμό τους επιμελήθηκε ο καταξιωμένος James Morse της εταιρείας Light & Design Associates, που εδρεύει στο Λονδίνο, ενώ ο επανασχεδιασμός του αρχιτεκτονικού φωτισμού σε όλο το κτίριο πραγματοποιήθηκε από την Ελευθερία Ντεκώ, σχεδιάστρια φωτισμού στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στο υπόγειο του κτιρίου “κρύβεται” ένας εντυπωσιακός εκθεσιακός χώρος 700τμ. Επίσης στον 5ο όροφο βρίσκουμε τον χώρο δημιουργίας The Workspace που χρησιμοποιείται για διαλέξεις ή εκπαιδευτικά προγράμματα. Στον τελευταίο όροφο, δεσπόζει το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Hytra, το οποίο τους θερινούς μήνες επεκτείνεται και στην ταράτσα του κτιρίου. Με συναρπαστική θέα προς τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, το μνημείο του Φιλοπάππου, τον λόφο του Λυκαβηττού και τον Σαρωνικό.
 
Η πολιτιστική ναυαρχίδα του Ιδρύματος Ωνάση έχει ενταχθεί τόσο οργανικά στον ιστό της πόλης και στη ζωή των Αθηναίων μέσα από μια δεκαετία γεμάτη δυσκολίες αλλά και ελπίδα, που μοιάζει αδύνατο να φανταστούμε την πόλη χωρίς την “Στέγη” της. Μια στέγη για όλους, ασχέτως του φύλου, του χρώματος, της σεξουαλικότητας, ή της αναπηρίας τους. Μια στέγη για κάθε Αθηναίο.  

Return to Journal
Also Read

Entering this site, you confirm that you have the legal drinking age. Otto’s Athens Vermouth reminds you to please drink responsibly.
Please do not share or forward this content with anyone under the legal drinking age. CLOSE